Betonvloer drogen voor het coaten.

Dit artikel is geplaatst in Behandelen en tags zijn , , .
Betonvloer drogen

Een betonvloer drogen is cruciaal voor de verdere afwerking en behandeling van betonvloeren met verf. Is het vochtgehalte van de betonvloer te hoog, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor de hechting van de vloerverf en het uitharden van de coating. Het betonvloer vochtgehalte mag niet meer dan 4% bedragen.

Een nieuwe betonvloer drogen is niet zo moeilijk: u hebt vooral geduld nodig. Het duurt gemiddeld vier weken voor een nieuwe vloer droog is en een vochtgehalte van hooguit 4% bereikt. Dit hangt af van de luchtvochtigheid van de omgeving en de temperatuur.

Vochtigheidsgehalte betonvloer

Het controleren van de gewenste droogte is eenvoudig. U brengt een stuk plastic van een vierkante meter aan op de vloer en zet het vast met schilderstape. Laat het 48 uur zitten en controleer dan de tussenruimte. Voelt u nog vocht, dan kunt u de betonvloer nog niet coaten. Zoals gezegd kan het gemakkelijk dertig dagen duren voor een vloer voldoende droog is.

Het ligt iets anders bij zandcementvloeren. Deze dekvloeren hebben een droogtijd van 28 dagen, maar u kunt als richtlijn beter 1 week per centimeter laagdikte rekenen. Een cementdekvloer van 8 cm heeft dus gauw acht weken nodig. Een hoog vochtgehalte betekent niet dat u nog niet over de vloer kunt lopen. Betonvloeren zijn meestal al na een dag of twee beloopbaar.

Een betonvloer drogen is niet alleen belangrijk voor het aanbrengen van een coating, maar ook wanneer u tegels wilt leggen.

Bestaande betonvloer drogen voor het coaten

Ook het vochtgehalte van oudere betonvloeren kan door diverse omstandigheden weleens te hoog zijn. De controle geschiedt op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Wilt u een oudere betonvloer van vloerverf voorzien, is het verstandig om de ondergrond te controleren. Zijn de randjes afgebrokkeld? Ligt de bewapening ergens bloot? Als het antwoord ja is, hebt u te maken met betonrot.

Een goede controle is altijd belangrijk, zelfs al ziet een aanwezige laag coating er nog goed uit. Er kunnen ook dan vochtproblemen zijn. U komt hierachter door op een paar plaatsen een “hekje” (#) in de verflaag te krassen. Dit kan met een stanleymes. Plak er dan tape overheen. Druk de plakband goed aan en ruk hem dan in één keer los. Blijft er verf achter op de tape, is de hechting van de coating niet meer in orde.

Veel informatie over het drogen van betonvloeren en het vochtigheidsgehalte vindt u ook bij de datasheets van betonverf. Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht met uw vragen!

Betonvloer drogen voor het coaten.
4.5 (90%) 2 votes