Betonvloer impregneren? Of coaten?

Dit artikel is geplaatst in Behandelen, Producten en tags zijn , , .
Betonvloer impregneren

Moet u een betonvloer impregneren of coaten? Impregneren is een uitstekende manier om het beton tot in lengte van jaren te beschermen tegen vocht en vuil. Er zijn tal van impregneermiddelen op de markt die de klus klaren. U kunt het helemaal zelf doen. Maar wellicht overweegt u de vloer te verven met betonverf, kortom: coaten. Wat moet u doen? Je betonvloer impregneren of je betonvloer coaten?

Laten we eerst even kijken naar wat er gebeurt als u niet impregneert. Vuil maakt dan een vlek op het beton. Die wordt mogelijk permanent en kan het oppervlak beschadigen.  Maar niet alleen dat. Vuil kan op onbehandeld beton in de poriën dringen en de betonmassa aantasten. Velen proberen het vuil dan weg te halen door grote middelen aan te zetten als hogedrukreiniging, frezen of zandstralen, maar deze methodes kunnen het oppervlak verder beschadigen.

Waarom vloeren impregneren?

Gaat u de betonvloer impregneren, voorkomt u een boel problemen. Vlekken kunnen dan niet meer diep in het beton dringen. De poreusheid van de betonvloer wordt als het ware opgeheven. Vuil kan snel en gemakkelijk worden weggehaald, in de regel zonder blijvende schade. De vloer wordt harder en krasbestendig. De duurzaamheid van een geïmpregneerde betonvloer is hoog.

Dit is een belangrijk verschil met een betonvloer coaten. Wie betonverf aanbrengt zorgt voor een laagdikte die weerstand biedt tegen zware belasting. Een impregneermiddel doet dit niet en focust op het vullen van poriën in betonvloeren en cementdekvloeren.

Een betonvloer coaten betekent een onbegrensde betonvloer coating kleuren. Impregneermiddelen zijn neutraal of worden geleverd met een effect dat kleuren verdiept en het uiterlijk van de ondergrond verandert, maar nooit zo sterk als een coating. Er blijft altijd iets van de grijze kleur zichtbaar. Een betonvloer impregneren is dan wel weer een stuk goedkoper dan de vloer verven. Geïmpregneerde betonvloeren gaan jaren mee, soms wel twee decennia. Betoncoatings moeten geregeld vervangen worden, vaak na een jaar of vijf.  De bovenlaag slijt door gebruik.

Liever betonvloer impregneren?

Een betonvloer impregneren heeft dus tal van voordelen, maar er zijn ook tegens. Een coating is simpelweg mooier en biedt door de vele kleurmogelijkheden extra opties. Zo kunt u er patronen en markeringen mee aanbrengen en zo sfeer en functionaliteit toevoegen.

Kiest u toch voor impregneren, is het goed te weten dat er enorm veel producten op de markt zijn die u hiervoor kunt gebruiken. Wilt u graag persoonlijk en gericht advies, raden we u aan om contact met ons op te nemen. Als we uw situatie kennen, kunnen we u vertellen wat er bij u past.

 

Betonvloer impregneren? Of coaten?
4.14 (82.86%) 7 votes