Betonvloer Schilderen: de Basis

Dit artikel is geplaatst in Introductie, Behandelen en tags zijn , , .
Betonvloer schilderen

Een betonvloer schilderen vinden wij vanzelfsprekend. Geverfde of gecoate betonvloeren gaan langer mee, kunnen tegen een stootje en zien er beter uit. Hieronder vindt u de basiskennis voor wie zelf aan de slag wil.

Vloeren verven wordt in de vakwereld vaak coaten genoemd, maar het is infeite hetzelfde. Het woord coating komen vaak tegen bij zakelijk gebruik. Met coaten wordt dan bedoeld de hele laag vloer bedekken. Bij particulieren spreken we veelal van vloerverf en de vloer verven. Maar zoals gezegd, het is hetzelfde.

Maar hoe gaat dat dan, een betonvloer schilderen? Onderzoek allereerst de bovenlaag van uw vloer. Voordat u gaat verven, moet de betonvloer vrij zijn van stof en vet. Het beton dient droog en schoon te zijn. Oneffenheden en beschadigingen zijn nadelig voor de hechting van de verf of coating. U moet dus waar nodig een betonvloer reparatie uitvoeren. Het kan nodig zijn om de betonnen vloer machinaal te schuren.

Alles draait bij vloerverf om hechting. De eerste verflaag moet zich goed vastzetten aan het beton. Is dit onvoldoenden, kunnen er scheuren ontstaan of kan verf loslaten. Wanneer een betonvloer weleens trilt, bijvoorbeeld door een machine, of zwaar belast wordt, is ze hiervoor gevoeliger.

Een nieuwe betonvloer schilderen kan niet meteen. Die is nog te nat. U moet zeker vier tot zes weken wachten. Cementsluier moet vooraf worden verwijderd en u dient op condensvorming te testen. Lees meer over betonvloer drogen.

Vloer verven

Het beste resultaat krijgt u als u eerst een primer op het beton aanbrengt. Dit is een soort grondverf, en zeker niet geschikt als eindproduct, maar het vergroot wel de hechting van de toplaag. Welke primer u moet kopen, ligt aan de situatie (bel ons en wij helpen u verder). Het is belangrijk te onthouden dat de primer droog moet zijn voordat u verdergaat met uw betonvloer schilderen.

U moet de vloerverf gelijkmatig verdelen over de vloer en na de eerste laag laten drogen. De tweede laag brengt u op identieke manier aan. Wilt u een antislip op betonvloer, brengt u die in de voorlaatste laag aan. Een geverfde betonvloer is vaak na 24 uur beloopbaar, maar pas na zeven dagen volledig belastbaar.

Betonvloer schilderen in bedrijven

Hebt u nood aan een ijzersterke vloer, raden wij een 2-componentenverf (of vloercoating) aan. Zulke producten zijn aangeraden voor zwaarbelaste vloeren als magazijnen en fabriekshallen, en vertrekken waar schadelijke chemische stoffen, olie of vetten worden gebruikt. Een 2-componenten vloercoating is een relatief goedkope, maar kwalitatief hoogwaardige manier om uw vloer te beschermen. U kunt hierbij kiezen uit duizenden kleuren en de verf ook gebruiken om bijvoorbeeld vakken te markeren of signaleringspijlen aan te brengen.

Stelt u geen hoge eisen aan uiterlijk, kunt u een kleurloos impregneermiddel op de betonvloer aanbrengen. Impregneren geeft geen aparte kleur, maar biedt wel bescherming en voorkomt stuiven.

Hebt u nog vragen over betonverf, vloeren coaten of betonvloeren, neem dan zeker contact met ons op!

Betonvloer Schilderen: de Basis
4.5 (90%) 2 votes