Betonvloer verven: stappenplan

Dit artikel is geplaatst in Behandelen, Producten en tags zijn , , .
betonvloer verven

Een betonvloer verven doet u waarschijnlijk niet elke dag. Als u echter de stappen hieronder volgt, kan er weinig misgaan.

Het is even werken, maar het loont: u krijgt er een betonnen vloer mee die fris oogt in de kleur van uw voorkeur, gemakkelijk is schoon te maken en jaren meekan. Het stappenplan hieronder valt in twee delen uiteen. Eerst de voorbereiding die u moet treffen, daarna het betonvloer verven zelf. Tot slot nog een paar woordjes over de juiste vloerverf. Doe er uw voordeel mee!

Voorbereiding

 • Zorg ervoor dat de betonvloer vrij is van vet en stof. Verwijder cementsluier en breng waar nodig reparaties aan de betonvloer aan.
 • Hebt u een gladde betonvloer? Lichtjes opschuren met een staalborstel verbetert de hechting van de vloerverf.
 • Ga geen betonvloer verven die nog niet droog is. Een nieuwe vloer is pas geschikt voor behandeling na vier tot zes weken. Controleer het vochtigheidsgehalte door een plakbandje op de vloer aan te brengen. Trek het na 24 uur los. Is er sprake van condensvorming, moet de vloer langer drogen.
 • Vertoont de vloer oneffenheden, kan het nodig zijn een diamantschuurmachine in te zetten, te huur bij verhuurbedrijven van gereedschap. Gebruik geen gewone schuurmachine, want die geeft een averechts effect.
 • Het is wellicht nodig om oude verflagen te verwijderen. Dit kan door te branden of föhnen, door te schuren of met afbijtmiddelen. Een betonvloer schuren is meestal de veiligste optie. Laat afbijtmiddelen liever over aan de vakman.
 • Hebt u vloerverwarming, zet deze dan uit voordat u gaat verven. Na het schilderen kan de verwarming geleidelijk hoger worden gezet.

Betonvloer verven

 • Is de vloer poreus, is het verstandig te beginnen met een primer. Dit is een grondverf die in het beton dringt en gaten en scheuren opvult. Eén laag volstaat.
 • Is de primer droog, kunt u betonverf aanbrengen. Dit gaat met roller en kwast. U werkt het best in banen van gelijke breedte, van de muur tot in de richting van de deuropening. Verdeel de verf gelijkmatig. Gebruik eventueel een vlakspaan. Laat de eerste laag drogen. Geef de verf een etmaal de tijd.
 • Is de eerste verflaag droog, kunt u op gelijkaardige manier de tweede aanbrengen. Soms is een derde laag aangeraden, bijvoorbeeld bij betonvloeren die heel zwaar belast worden.
 • Om gladheid te voorkomen is het verstandig om een antislipmiddel aan te brengen. Hier leest u hoe u een antislip op betonvloer maakt.
 • Een betonvloer is 24 uur na het verven beloopbaar, na 48 uur licht te belasten en na een week volledig te gebruiken.

Welke producten voor betonvloer verven

Er zijn veel verschillende soorten vloerverf. Welke betonverf voor uw situatie geschikt is, ligt sterk aan de manier waarop de vloer wordt gebruikt. Epoxy coatings zien er vaak in bedrijven, zoals garages of ruimtes waarin chemische stoffen worden gebruikt,  maae ook in ziekenhuizen en fabriekshallen. Thuis kunt u wellicht volstaan met een ander product.

In alle gevallen raden wij aan eerst advies in te winnen. Wij hebben een jarenlange ervaring met het behandelen van betonvloeren. Even bellen en u krijgt antwoord op al uw vragen.

Betonvloer verven: stappenplan
4.4 (88%) 5 votes