Wat is de juiste betonvloer dikte?

Dit artikel is geplaatst in Introductie en tags zijn , , .
Betonvloer dikte

Een betonvloer behandelen begint met het beton zelf. De betonvloer dikte is van invloed op de kwaliteit en sterkte. Algemeen wordt aangeraden om een betonlaag van minimaal acht centimeter aan te brengen.

Wie een eigen huis bouwt of renoveert, kan desgewenst zelf beton maken. Om verzekerd te zijn van goed beton, is het aanbevolen om dit uit te besteden. Er komt dan een cementwagen, waarna het beton wordt gestort en evenredig over de vloer verdeeld. Belangrijk is dat er geen lucht tussen komt te zitten. Om dit te voorkomen worden aparte toestellen gebruikt. Het egaliseren gebeurt met een afrijlat. Voor betonvloer drogen snel te laten verlopen moet deze zo recht mogelijk zijn.

Bekisting betonvloer

Bij het storten is een stevige bekisting essentieel. Hoe hoger de bekisting, hoe meer druk erop staat als de natte specie erin loopt. De bekisting in een bestaande ruimte wordt vaak gevormd door de muren. Dat is de eenvoudigste oplossing. Bij nieuwbouw ligt dat anders. Het is verstandig om een vakman hierbij te betrekken. U kunt later niets bijwerken. Wanneer beton is uitgehard kunt u het alleen met zwaar materieel kapot krijgen.

Uiteraard kan een betonnen vloer over een bestaande vloer worden gelegd. Omdat de betonvloer dikte in veel gevallen echter 20 cm bedraagt of meer, is het echter onbegonnen werk om het beton over een oude, houten vloer te leggen. Het beton weegt te veel om gedragen te kunnen worden en de vloer komt te veel omhoog. Dit is iets om in de gaten te houden als u renoveert.

Op een betonvloer komt u vaak een zandcementvloer tegen. Deze wordt ook cementdekvloer genoemd. Het is een vloerlaag van zand, cement en water, aangebracht op een dragende vloer en bedoeld om oneffenheden glad te strijken of om de hele vloer op peil te brengen. Een cementdekvloer of zandcementvloer moet een dikte van minimaal 30 mm hebben om voldoende hechting te realiseren. U kunt een dergelijke vloer aanbrengen op vrijwel alle draagvloeren zoals een betonvloer, uiteraard wel als de ondergrond stabiel is en voldoende draagvermogen heeft.

Betonvloer dikte en verwarming

Betonvloer dikte speelt ook een rol bij vloerverwarming. Voor het aanbrengen van vloerverwarming moet de vloer minimaal 10 centimeter dik zijn. Dit voorkomt scheuren. Desgewenst kan de vloer tot 18 centimeter dik worden gemaakt voor het twee keer plaatsen van een betonnet.

Hebt u vragen over beton vloerverf en betonvloer dikte, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren gratis!

Wat is de juiste betonvloer dikte?
3.2 (64%) 5 votes